Translate

понеділок, 22 травня 2023 р.

Самокати та моноколеса – транспортні засоби, за керування якими у стані сп’яніння передбачено штраф

                   Самокати та моноколеса в Україні ще в лютому цього року визнали транспортними засобами, і за керування ними в стані сп’яніння передбачено штраф 17 тисяч гривень.

                   Закон України “Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів” від 24 лютого 2023 року №2956-IX відносить самокати та моноколеса до транспортних засобів. Про це нагадали у Координаційному центрі з надання правової допомоги.

                    Так, даним актом легкі електричні транспортні засоби поділено на дві категорії: 

  • легкий персональний електричний транспортний засіб: має від одного колеса, електродвигун потужністю до 1000 Вт і розвиває максимальну швидкість до 25 км/год. (всі прокатні самокати);
  • низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб: має від двох коліс та може їхати зі швидкістю 10-50 км/год. (пристрої, які їдуть зі швидкістю понад 50 км/год не підпадають в ці категорії й розглядаються як мотоцикли).

“Отже, тепер за керування самокатом в стані алкогольного сп’яніння до правопорушника будуть застосовувати штраф в розмірі 17 тисяч гривень та забирати водійське посвідчення (стаття 130 КУпАП), а крадіжку моноколеса будуть кваліфікувати як незаконне заволодіння транспортним засобом (стаття 289 ККУ)”, – зауважили у центрі правової допомоги.

За матеріалами сайту "Безоплатна правова допомога"

Режим доступу 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар