Translate

середу, 15 серпня 2018 р.

Пенсія для вдів шахтарів: кому та скільки?

    «У газеті № 20 від 15 травня 2018року було докладне роз'яснення про розмір пенсії шахтарів. Але що діяти нам, вдовам шахтарів?
У нас пенсії різні, хоча наші чоловіки працювали в однакових умовах. У мого чоловіка 38 років підземного стажу і 47років загального. У Пенсійному фонді не можна дізнатися ані про основний розмір пенсії, ані про суму доплати за понаднормовий стаж, ані скільки повинні доплачувати за Законом «Про підвищення престижності шахтарської праці». До того ж мені не виплачують надбавку «дітей війни». Допоможіть розібратися.
Людмила Анатоліївна, м. Першотравенськ, Дніпропетровська обл.»
Про стаж і зарплату годувальника...
    Як ви самі зазначили, пенсії в усіх різні. І залежить це від численних чинників. На розмір пенсії можуть впливати і стаж, і заробіток, і чимало інших нюансів. Тут також важливо знати, чи пов'язана смерть чоловіка з профзахворюванням або трудовим каліцтвом. Тому кожен конкретний випадок краще розбирати індивідуально. Само собою, ви маєте право отримати у Пенсійному фонді, за місцем проживання всі необхідні пояснення про розрахунок вашої пенсії та її складових як усно, так і письмово, якщо напишете відповідну заяву.
   Можемо лише загалом констатувати, що вдова має право отримувати або свою пенсію, або 50% пенсії померлого годувальника. Часто вдовам шахтарів отримувати пенсію чоловіка вигідно. Це пов'язано і з тим, що підземний стаж зараховується у подвійному розмірі, і з тим, що шахтарі, як правило, отримували пристойну зарплату. Але прорахувати всі нюанси в кожному конкретному випадку можуть лише у Пенсійному фонді, спираючись на наявні у них документи про стаж і зарплату, як ваші, так і чоловіка.
...і доплату дітям війни
   До речі, згідно зі статтею 7 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці», членам сімей шахтарів, смерть яких настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, до пенсії у зв'язку зі втратою годувальника на кожного непрацездатного члена сім'ї встановлюється доплата в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність (на даний час - 1435 грн.).
   Що стосується надбавки дітям війни, то вона виплачується в розмірі 66,43 грн., згідно з Постановою Кабінету Міністрів України «Про підвищення рівня соціального захисту найвразливіших верств населення» № 1381 від 28 грудня 2011 року (зі змінами від 13 червня 2018 р.).

Джерело:  Пенсія для вдів шахтарів: кому та скільки?  // На пенсії. - 2018. - № 32. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар