Translate

середу, 15 серпня 2018 р.

Яка пенсія вигідніша?

    «Отримую пенсію за інвалідністю III групи (безстроково). З0 грудня 2017 року мені виповнилося 58 років. Чи можу я цього року перейти на пенсію за віком? Чи вигідно це?
Сердюкова Л. С., м. Білецьке, Донецька обл.»

   Жінки, що народилися в період з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року, мають право на пенсію за віком при досягненні 58 з половиною років. Тобто право на пенсію за віком у вашому разі настає з 1 липня поточного року. Теоретично перейти з пенсії за інвалідністю III групи на пенсію за віком вигідніше. Адже пенсія за інвалідністю III групи призначається в розмірі 50% від пенсії за віком. Але тут є нюанси.
   По-перше, пенсія за інвалідністю не може бути нижчою за прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, тобто не нижче розміру мінімальної пенсії за віком.
    По-друге, пенсія за інвалідністю непрацюючих громадян спочатку може призначатися в розмірі пенсії за віком, якщо при цьому на момент настання інвалідності у людини вже є достатня кількість стажу. Тут важливо розуміти, коли настала інвалідність, скільки у вас стажу і чи продовжували ви працювати після призначення пенсії за інвалідністю. У деяких випадках перехід із пенсії за інвалідністю на пенсію за віком може бути дуже вигідним, а в деяких взагалі ніяк не вплине на загальний розмір пенсії або навіть призведе до її зменшення.
   Чи вигідно буде конкретно у вашому разі перейти на пенсію за віком, варто поцікавитися безпосередньо в Пенсійному фонді за місцем проживання.

Джерело:  Яка пенсія вигідніша?  // На пенсії. - 2018. - № 24. -  С. 2.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар