Translate

середа, 27 березня 2019 р.

Порядок надання щорічних відпусток

    За який період надається працівникові щорічна основна відпустка?
Н. Щербина, Сумська обл.


    Відповідь. За статтею 6 Закону України "Про відпусти" (далі — Закон) щорічні відпустки надаються за відпрацьований робочий рік, що відлічується з дня укладення трудового договору.

    Робочий рік, на відміну від календарного, вираховується з дня укладення трудового договору. Так, наприклад, якщо трудовий договір був укладений 29 грудня 2018 р., щорічна основна відпустка має бути надана працівникові за робочий рік з 29 грудня 2018 до 28 грудня 2019 р. 
    Відповідно до ч. 5 ст. 10 Закону право працівника на річні основну та додаткові відпустки повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на такому підприємстві. 
    У разі надання працівникові щорічних відпусток до закінчення шестимісячного терміну безперервної роботи їхня тривалість визначається пропорційно до відпрацьованого часу, за винятком випадків, передбачених ч. 7 цієї статті. 
    Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року (ч. 9 ст. 10 Закону). 
    Отже, після закінчення шести місяців безперервної роботи на підприємстві працівник має право отримати щорічну відпустку повної тривалості.
    Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи надаються відповідно до графіка відпусток у будь-який час робочого року, що відлічується з дати укладення трудового договору.
    Надавати щорічні відпустки в рахунок робочого року, який ,е не почався, чинним законодавством не передбачено.

Джерело: Порядок надання щорічних відпусток // Праця і зарплата. - 2019. - № 10 . -  С. 1.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар