Translate

середа, 27 березня 2019 р.

Про поділ щорічної основної відпустки

    На підприємстві використовується робочий графік — день— ніч—48 (денна зміна з восьмої о 20 години, наступного дня зміна з 20-ї до восьмої години і наступний день — вихідний). Як за таким графіком мають розподілятися дні основної відпустив разі її поділу на 14 і 10 днів, адже за таким графіком у разі 10-ї 14-денної відпустки вихід на роботу припадає на середину нічної зміни (у момент зміни дати) на початок нового дня з опівночі. Чи може роботодавець вимагати оформлення відпустки на 11 днів (звичайно, з укороченням другої частини відпустки на одну добу), щоб перекрити останнім днем другу половину нічної зміни?
М. Іванець, Одеська обл. 

    Відповідь. За статтею 5 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) тривалість відпусток незалежно від режимів та графіків роботи розраховується в календарних днях.
    Ведення табельного обліку робочого часу на підприємствах, в установах й організаціях визначається наказом Держкомстату України від 05.12.2008 р. № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці». У табелі обліку використання робочого часу проставляються відмітки про фактично
відпрацьований час, відпустки, тимчасову непрацездатність тощо.
   Тому на підставі наказу про надання щорічної відпустки в табелі обліку робочого часу проставляється відмітка «в» кожного календарного дня відпустки. Якщо, наприклад, останній день відпустки припав на робочу зміну за графіком роботи працівника, то він повинен стати до роботи в наступну за графіком зміну або за скоригованим у зв'язку з його відпусткою графіком роботи.
   Оскільки відповідно до ст. 10 Закону конкретний період та черговість надання щорічної відпустки визначаються графіком, який завчасно затверджується роботодавцем за погодженням з профспілковою організацією, не вбачається підстав для зменшення (збільшення) тривалості відпустки у зв'язку з робочою зміною працівника.

Джерело: Про поділ щорічної основної відпустки // Праця і зарплата. - 2019. - № 10 . -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41



Немає коментарів:

Дописати коментар