Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Про надання відпусток чорнобильцю

    Як правильно надати відпустки працівникові, який є постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи (категорія 1) та одночасно особою з інвалідністю II групи внаслідок війни?
С. Іващенко, Київська обл.


    Відповідь. За частиною 7 ст. 6 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) особам з інвалідністю І і II групи надається щорічна основна відпустка тривалістю З0 календарних днів, а особам з інвалідністю III групи — 26 календарних днів.
    Тривалість відпусток розраховується в календарних днях (ч. 1 ст. 5 Закону).
    Пунктом 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено право осіб, віднесених до категорій 1 —2 потерпілих унаслідок Чорнобильської катастрофи, на використання додаткової відпустки із збереженням заробітної плати строком 14 робочих (16 календарних) днів на рік у зручний для них час.
    Ця відпустка є державною пільгою, що надається незалежно від тривалості щорічних відпусток.
    Таким чином, у цьому випадку тривалість щорічної відпустки працівника становитиме 37 календарних днів (З0 — щорічна основна і сім — щорічна додаткова за ненормований робочий день). Також працівник має право на додаткову відпустку відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» тривалістю 16 календарних днів.

Джерело:  Про надання відпусток чорнобильцю // Праця і зарплата. - 2018. - № 6. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар