Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Щодо надання додаткової відпустки у зв'язку з навчанням

    Чи надається додаткова відпустка у зв'язку з навчанням на кафедрі військової підготовки офіцерів запасу у вищому навчальному закладі IV рівня акредитації?
М. Черкасова, Дніпропетровська обл.

    Відповідь. За статтею 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» (далі — Закон) військовий обов'язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями, і включає в себе, зокрема підготовку громадян до військової служби.
    Згідно зі ст. 8 Закону підготовка громадян України до військової служби включає патріотичне виховання, допризовну підготовку, підготовку призовників з військово-технічних спеціальностей, підготовку у військових оркестрах, військових ліцеях та ліцеях з посиленою військово-фізичною підготовкою, підготовку до вступу у військові вищі навчальні заклади (далі — ВНЗ) та військові навчальні підрозділи ВНЗ, військову підготовку у ВНЗ за програмою підготовки офіцерів запасу, фізичну підготовку, лікувально-оздоровчу роботу, підвищення рівня освітньої підготовки, вивчення державної мови.
    Статтею 11 Закону передбачено, що військова підготовка громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу проводиться у вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах ВНЗ.
    Військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу на добровільних засадах проходять громадяни України, які мають або здобувають освітній ступінь вищої освіти, не нижчий від бакалавра, придатні до військової служби за станом здоров'я та морально-діловими якостями.
    Військова підготовка за програмою підготовки офіцерів запасу включається до навчальних планів ВНЗ як окрема навчальна дисципліна. Програми військової підготовки розробляються згідно з вимогами кваліфікаційних характеристик офіцерів запасу за відповідною військово-обліковою спеціальністю.
    Громадянам України, які мають освітній ступінь вищої освіти, не нижчий від бакалавра, пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу, склали встановлені іспити та атестовані до офіцерського складу, присвоюється відповідне первинне військове звання офіцера запасу. За потреби вони за наказом Міністра оборони України підлягають призову для проходження військової служби осіб офіцерського складу.
    Під час навчальних зборів (стажування), передбачених програмами підготовки офіцерів запасу, на громадян України, які проходять таку підготовку, поширюються права та обов'язки, встановлені актами законодавства для військовозобов'язаних, призваних на збори.
    Права та обов'язки військовозобов'язаних під час проходження зборів та резервістів під час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві встановлюються Законом, іншими нормативно-правовими актами. На військовозобов'язаних та резервістів поширюються статути Збройних Сил України.
    За призваними на збори військовозобов'язаними на весь період зборів та резервістами на весь час виконання ними обов'язків служби у військовому резерві, включаючи час проїзду до місця їхнього проведення і назад, зберігаються місце роботи, а також обіймана посада та середня заробітна плата на підприємстві, в установі. організації незалежно від підпорядкування і Форми власності (ст. 29 Закону).
    Отже, за працівником, який проходить військову підготовку громадян України за програмою підготовки офіцерів запасу, зберігається місце роботи, а також обіймана посада та середня заробітна плата. Відпустка у зв'язку з навчанням у такому випадку не надається.


Джерело:  Щодо надання додаткової відпустки у зв'язку з навчанням // Праця і зарплата. - 2018. - № 6. -  С. 13.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар