Translate

вівторок, 20 лютого 2018 р.

Про нарахування зарплати медсестрі навчального закладу

     Маю 35 років медстажу, з них п'ять років працюю в загальноосвітній школі медсестрою, один раз на п'ять років проходжу курси підвищення, кваліфікації та атестуюся, маю І категорію. За яким тарифним розрядом має нараховуватися мені зарплата?
О. Ровнейко, Одеська обл.


    Відповідь. Умови та розміри оплати праці працівників навчальних закладів, установ освіти визначені наказами Міносвіти України від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (із змінами, далі — Інструкція) та від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» (із змінами, далі — наказ № 557).
    Інструкція застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним наказом № 557.
    За пунктом 2 розділу І «Загальні положення» Інструкції умови оплати праці керівників, спеціалістів, службовців і робітників структурних підрозділів та окремих працівників установ, закладів й організацій освіти, для яких вони не передбачені цією Інструкцією, встановлюються відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей економіки.
    Отже, умови та розміри оплати праці медичної сестри навчального закладу визначаються відповідно до наказу Мінпраці і МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 «Про впорядкування Умов оплати, праці працівників закладів охорони здоров'я та установ соціального захисту населення» (далі — Умови).
    Посадовий оклад медичної сестри визначається відповідно до пп. 2 пункту 2.2.8 Умов за тарифним розрядом Єдиної тарифної сітки залежно від наявної кваліфікаційної категорії: без категорії — за 6 тарифним розрядом (2555 грн), другої кваліфікаційної категорії — за 7-м (2713 грн), першої кваліфікаційної категорії — за 8-м (2890 грн) і вищої кваліфікаційної категорії — за 9 тарифним розрядом (3048 грн).
   Відповідно до п. 2.4.1 Умов медичним та фармацевтичним працівникам посадовий оклад установлюється з урахуванням кваліфікаційної категорії за умови їхньої роботи за тією спеціальністю, за якою присвоєно кваліфікаційну категорію.
    Присвоєння та підтвердження кваліфікаційної категорії молодшим медичним спеціалістам з медичною освітою провадиться згідно з Положенням про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою, затвердженим наказом МОЗ України від 23.11.2007 р. № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою».
   Отже, якщо медична сестра працює за тією спеціальністю, за якою їй присвоєно кваліфікаційну категорію,  то вона має право на посадовий оклад, рівень якого відповідає наявній кваліфікаційній категорії.
   Згідно з п. 4 Інструкції визначення ставок (окладів) працівників за розрядами тарифної сітки провадиться з урахуванням їхніх кваліфікаційних вимог.
   Посадові оклади встановлюються керівниками на основі чинних кваліфікаційних вимог і тарифних розрядів працівників відповідної кваліфікації з наступною атестацією або тарифікацією згідно з чинним законодавством.
    Відповідальність за своєчасне і правильне встановлення працівникам ставок заробітної плати, посадових окладів, обчислення заробітної плати покладається на керівників та головних бухгалтерів (бухгалтерів) установ і закладів освіти, керівників вищих органів управління.

Джерело:  Про нарахування зарплати медсестрі навчального закладу // Праця і зарплата. - 2018. - № 6. -  С. 11.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар