Translate

неділя, 8 вересня 2019 р.

Окремі питання соціального захисту військовослужбовців строкової військової служби

Щодо збереження середнього заробітку
     Працівника установи призвано на строкову військову службу. Чи зберігається за ним на період служби посада з випла­тою середнього заробітку? Який механізм компенсації робото­давцям за виплату середнього заробітку?

    Відповідь. За статтею 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов’язків, якщо за чинним законодавством України ці обов’язки можуть здійснюватися в робочий час, працівникам гаран­тується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку. Працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбаче­них законами України «Про війсь­ковий обов’язок і військову служ­бу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», надаються гарантії та пільги відповідно до цих законів.
    За працівниками, прийнятими на строкову військову службу під час особливого періоду на строк до йо­го закінчення або до дня фактично­го звільнення, зберігаються місце роботи, посада і середній заробі­ток на підприємстві, в установі, ор­ганізації, фермерському господар­стві, сільськогосподарському ви­робничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності й у фізичних осіб — під­приємців, де вони працювали на час призову.
    Ці норми передбачають, що між працівником, прийнятим на військо­ву службу в особливий період, та роботодавцем зберігаються трудові відносини, а працівник лише увіль­няється від виконання обов’язків із збереженням місця роботи, посади та виплатою середнього заробітку строком до закінчення особливого періоду або до дня фактичного звільнення.
Законом України від 24.12.2015 р. Ns 911-VIII «Про внесення змін до де­яких законодавчих актів України» внесено зміни до ст. 119 КЗпП, відпо­відно до яких починаючи з 1 січня 2016 р, роботодавцям не передбаче­но компенсації за виплату середньо­го заробітку працівникам, які прохо­дять військову службу в особливий період.
    Постанову Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 105 «Про затвердження Порядку випла­ти компенсації за 2014—2015 роки підприємствам, установам, органі­заціям, фермерським господар­ствам, сільськогосподарським ви­робничим кооперативам незалежно від підпорядкування і форми влас­ності та фізичним особам — підпри­ємцям у межах середнього заробіт­ку працівників, призваних на стро­кову військову службу, військову службу за призовом під час мобілі­зації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кри­зової ситуації, що загрожує націо­нальній безпеці, оголошення рішен­ня про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військо­вої служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують вій­ськову службу у зв’язку з прийнят­тям на військову службу за контрак­том» скасовано постановою Кабіне­ту Міністрів України від 10.04.2019 р. № 307 «Про визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Джерело: Окремі питання соціального захисту військовослужбовців строкової військової служби // Праця і зарплата. - 2019. - № 24. - С. 10
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар