Translate

понеділок, 9 березня 2020 р.

Щодо права на додаткову соціальну відпустку

  Перебуваю в розлученні з 2015 р., від шлюбу маю малолітню дитину (2013 р. народження), одержую аліменти від колишнього чоловіка.
   Чи є я одинокою матір'ю і чи маю право на додаткову відпустку (ст. 10 і 19 Закону «Про відпустки»)?
Н. Пилипенко, Київська обл.

     Відповідь. У законодавстві про працю відсутнє визначення поняття «одинока мати». Водночас згідно з п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері: вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама.

     Слід зазначити, що ст. 157 Сімейного кодексу України визначає, що питання виховання дитини вирішується батьками спільно. Той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні і має право на особисте спілкування з нею.
     Статтею 158 Сімейного кодексу України передбачено, що за заявою матері, батька дитини орган опіки та піклування визначає способи участі у вихованні дитини та спілкуванні з нею того з батьків, хто проживає окремо від неї.
     У разі ухилення батька від виконання своїх обов'язків з виховання дитини мати має право звернутися до суду з позовом про позбавлення його батьківських прав.
     Чинним законодавством сьогодні не визначено конкретного переліку документів, які слід пред'явити одинокій матері для підтвердження свого статусу та отримання додаткової соціальної відпустки.
    Тому роботодавцеві може бути подано будь-який належним чином оформлений та засвідчений в установленому порядку документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини. Рішення щодо надання відпустки з урахуванням поданих документів ухвалює роботодавець.
     При цьому факт отримання аліментів на дитину не позбавляє одиноку матір права на отримання соціальної відпустки, передбаченої ч. 1 ст. 19 Закону «Про відпустки», за наявності документів, у яких з достатньою достовірністю підтверджується відсутність участі батька у вихованні дитини.
     Отже, Ви маєте право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів на рік за підставою «одинока мати».

Джерело: Щодо права на додаткову соціальну відпустку // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 19.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар