Translate

понеділок, 9 березня 2020 р.

Право одинокого батька на додаткову соціальну відпустку за двома підставами

    Чи має право одинокий батько, який сам виховує двох дітей віком до 15 років, на додаткову соціальну відпустку за двома підставами: як одинокий батько, який сам виховує дітей, та як одинокий батько, який працює і має двох дітей віком до 15 років?
Н. Міщенко, Чернівецька обл.


    Відповідь. За статтею 1821 КЗпП та ст. 19 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) жінці, яка працює і має двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину з інвалідністю, або яка усиновила дитину, матері особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, одинокій матері, батькові дитини або особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, який виховує їх без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також особі, яка взяла під опіку дитину або особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А І групи, чи одному з прийомних батьків надається щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП).
    За наявності кількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.
    Статтею 1861 КЗпП визначено, що гарантії, встановлені, зокрема, ст. 1821, поширюються також на батьків, які виховують дітей без матері (в тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі), а також на опікунів (піклувальників), прийомних батьків.
   У законодавстві про працю відсутнє визначення поняття «одинока мати». Водночас згідно з п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України від 06.11.92 р. № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів» одинокою матір'ю слід вважати жінку, яка не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері; вдову; іншу жінку, яка виховує й утримує дитину сама, в тому числі жінку, яка народила дитину, не перебуваючи у шлюбі, і при цьому батько визнав дитину.
   Аналогічним чином до категорії «батько, який виховує дитину без матері» (одинокий батько) належить чоловік. який не перебуває у шлюбі й у свідоцтві про народження дитини записаний як її батько, і вдівець чи розлучений чоловік, який виховує дитину без матері.
    Ураховуючи зазначене, працівник має право на додаткову соціальну відпустку тривалістю 10 календарних днів як «батько дитини, який виховує її без матері».

Джерело: Право одинокого батька на додаткову соціальну відпустку за двома підставами // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 19.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар