Translate

понеділок, 9 березня 2020 р.

Застосування законодавства про оплату праці

    Чи вважається переведення персоналу в разі реорганізації установи та визначення правонаступника перериванням трудових відносин?
   Коли набувається право на щорічну відпустку за зазначених умов?
  Який запис у трудовій книжці працівника має бути зроблений установою, що реорганізується, та створеною установою — правонаступником?
   Який конкретно період слід ураховувати для обчислення середньої зарплати для оплати часу щорічної відпустки?
О. Шульга, _м. Харків

 
    Відповідь. За частиною 4 ст. 36 КЗпП у разі реорганізації підприємства (злиття, приєднання, поділу, виділення, перетворення)трудовий договір працівника продовжується.
   Тобто нарахування середньої заробітної плати за час щорічної та інших видів відпусток, а також компенсації за невикористані відпустки проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
    Відповідно до п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки та компенсації за невикористану відпустку проводиться виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.
    Згідно з п. З Порядку для обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки враховуються: основна заробітна плата (оклад, тарифна ставка), доплати, надбавки, премії, що не мають одноразового характеру, індексація, виплати за час, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, та допомога по тимчасовій непрацездатності.
    Виплати, які не враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, визначено п. 4 Порядку.
    Обчислення середньої заробітної плати для оплати часу щорічної відпустки та компенсації за невикористану відпустку провадиться діленням сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців на відповідну кількість календарних днів року (за винятком святкових і неробочих днів, установлених законодавством). Одержаний результат множать на число календарних днів відпустки (п. 7 Порядку).
    Щодо запису у трудовій книжці, то відповідно до п. 2.3 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін'юсту, Мінсоцзахисту України від 29.07.93 р. № 58, зареєстрованим у Мін'юсті України 17.08.93 р. за № 110, записи в трудовій книжці про звільнення або переведення на іншу роботу мають провадитися в точній відповідності до формулювання чинного законодавства і з посиланням на відповідну статтю, пункт закону.
    Щодо права на щорічну відпустку, то п. 8 ч. 7 ст. 10 Закону України «Про відпустки» передбачено, що працівникам, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічної основної відпустки й не одержали за неї грошової компенсації, надаються на їхнє бажання щорічні відпустки повної тривалості до настання шестимісячного терміну безперервної роботи в перший рік роботи на такому підприємстві.

Джерело: Застосування законодавства про оплату праці // Праця та зарплата - 2020. - № 7. - С. 18.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар