Translate

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Про доплати робітникам за роботу зі шкідливими умовами праці

    Якими нормативними документами слід керуватися для визначення робіт, на яких можуть уста­новлюватися доплати працівникам за шкідливі умови праці?
Я. Гричко, Полтавська обл.

   Відповідь. Згідно зі статтею 7 Закону України «Про охорону праці» (далі — Закон) працівники, зайняті на роботах із важкими та шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються лікувально-профілактич­ним харчуванням, молоком або рівноцінними харчовими продуктами, газованою солоною водою, мають право на оплачувані перерви санітарно-оздоровчого призначення, скорочення тривалості робочого часу, додаткову оплачувану відпустку, пільгову пенсію, оплату праці у підвищеному розмірі та інші пільги і компенсації, що надаються в порядку, визначеному законодавством.
    За статтею 100 КЗпП на важких роботах, на роботах зі шкідливими і небезпечними умовами праці, на роботах з особливими природними, географічними і геологічними умовами та умовами підвищеного ризику для здоров'я встановлюється підвищена оплата праці. Перелік цих ро­біт визначається Кабінетом Міністрів України.
    До затвердження такого Переліку в установленому по­рядку підвищена оплата праці за роботу зі шкідливими умовами праці може встановлюватися за рахунок влас­них коштів підприємств на підставі ст. 7 Закону, згідно з якою роботодавець може за свої кошти додатково вста­новлювати за колективним договором працівникові піль­ги і компенсації, не передбачені законодавством.
    Також за частиною 3 ст. 7 Закону України «Про колек­тивні договори і угоди» колективний договір може перед­бачати додаткові, порівняно з чинним законодавством й угодами, гарантії, соціально-побутові пільги.
   Національним законодавством не заборонено розроб­ляти та затверджувати окремий галузевий перелік робіт з особливо шкідливими й особливо важкими та шкідливи­ми і важкими умовами праці, на яких може встановлюва­тися підвищена оплата праці.
   Так, робітникам, зайнятим на будівельних, монтажних та ремонтно-будівельних роботах зі шкідливими і важки­ми та особливо шкідливими умовами праці, підвищена оплата праці встановлюється відповідно до Переліку ро­біт з важкими та особливо шкідливими умовами праці у будівництві, на яких встановлюється підвищена оплата, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.07.2005 р. № 576.
   Робітникам підприємств з виробництва літальних апа­ратів підвищений розмір оплати праці встановлюється згідно з Переліком робіт із шкідливими і важкими та особ­ливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2009 р. № 307.
    Наразі Мінсоцполітики України опрацьовує законопро­ект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробіт­ної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідли­вими та небезпечними умовами праці», яким, зокрема, передбачається врегулювати питання щодо визначення на рівні угод та колективних договорів переліку важких робіт та робіт із шкідливими і небезпечними умовами праці та умов підвищеного ризику для життя та здоров'я, які передбачають оплату в підвищеному розмірі відповід­но до ст. 100 КЗпП.

Джерело: Про доплати робітникам за роботу зі шкідливими умовами праці // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар