Translate

вівторок, 7 квітня 2020 р.

Право на щорічну додатку відпустку за особливий характер праці

    Чи мають право працівники комунального підприємства, які працюють за комп'ютером, на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці? Чи передбачено для цього проводити атеста­цію робочих місць?
С. Туровська, Закарпатська обл.

     Відповідь. Згідно з пунктом 1 ч. 1 ст. 8 Закону України «Про відпустки» (далі — Закон) окремим категоріям пра­цівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або вико­нується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, на­дається щорічна додаткова відпустка за особливий харак­тер праці за Списком виробництв, цехів, професій і посад із шкідливими і важкими умовами праці, зайнятість праців­ників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 р. № 1290 (зі змінами, далі —Список).

   Відповідно.до підрозділу «Інші види виробництв» розді­лу XXII «Загальні професії за всіма галузями господар­ства» (позиція 58) названого Списку працівники, які пра­цюють на електронно-обчислювальних та обчислюваль­них машинах (у тому числі на персональних комп'ютерах) і яким тривалість щорічної відпустки не визначено інши­ми нормативно-правовими актами, мають право на що­річні додаткові відпустки за особливий характер праці тривалістю до чотирьох календарних днів.
    Ця позиція Списку поширюється на всіх працівників, які у своїй роботі застосовують персональний комп'ютер, незалежно від обійманої посади (професії).
Слід зауважити, що Списком визначено максимальну тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці.
    Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості пра­цівника в цих умовах (ч. 2 ст. 8 Закону).
    Проведення атестації робочих місць за умовами праці під час визначення права на таку відпустку та її тривало­сті законодавством не передбачено.
    Відповідно до п. 6 і 7 Порядку застосування Списку, за­твердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 30.01.98 р. № 16, зареєстрованим у Мін'юсті України 30.01.98 р. за № 58/2498 (зі змінами), щорічна додаткова відпустка за особливий характер пра­ці надається пропорційно до фактично відпрацьованого часу. У розрахунок часу, що дає право працівникові на та­ку відпустку, зараховуються лише ті дні, коли він фактич­но був зайнятий на роботах з особливим характером пра­ці не менш як половину тривалості робочого дня, вста­новленого для працівників цих виробництв, цехів, профе­сій, посад.
    Тобто фактична тривалість такої додаткової відпустки залежить від кількості Фактично відпрацьованих днів, у які працівник був зайнятий в умовах, передбачених Спис­ком, не менш як половину встановленої тривалості робо­чого дня.
    Облік часу, відпрацьованого в зазначених умовах, про­водиться власником або уповноваженим ним органом (п. 5 Порядку).
    Остаточне рішення щодо надання щорічної додаткової відпустки працівникам, які у своїй роботі застосовують комп'ютер, ухвалюється роботодавцем у кожному кон­кретному випадку з урахуванням зазначених вимог.

Джерело: Право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці // Праця та зарплата. - 2020. - № 10. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар