Translate

пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Оплата за час відрядження

   Як правильно визначити розмір заробітної плати науково-педагогічного працівника, на­правленого у відрядження, — бра­ти для розрахунку середньоден­ний чи денний заробіток?
В. Кузьмін, м. Київ

   
    Відповідь. Згідно зі ст. 121 КЗпП працівники мають право на відшко­дування витрат та одержання інших компенсацій у зв'язку зі службовими відрядженнями. За відрядженими працівниками зберігається протягом усього часу відрядження місце робо­ти (посада). Працівникам, направле­ним у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійсню­ється відповідно до умов, визначе­них трудовим або колективним дого­вором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заро­бітку.
    Пунктом 8 розділу І Інструкції про службові відрядження в межах Ук­раїни та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів Ук­раїни від 13.03.98 р. № 59, зареєс­трованим у Мін'юсті України 31.03.98 р. за № 218/2658 (далі - Інструкція), передбачено, що на працівника, який перебуває у відря­дженні, поширюється режим робо­чого часу того підприємства, до якого він відряджений.
    Пунктом 13 Інструкції визначено, що за відрядженим працівником збе­рігається місце роботи (посада) про­тягом усього часу відрядження, в то­му числі й часу перебування в дорозі.
Працівнику, направленому у служ­бове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється за всі робочі дні тижня за графіком, уста­новленим за місцем постійної робо­ти, та відповідно до умов, визначе­них трудовим або колективним дого­вором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.
    Тобто у разі направлення працівни­ка у відрядження порівнюється сума середньоденного заробітку і денного заробітку відповідно до умов трудо­вого договору. Якщо денний заробі­ток вищий за середньоденний, за час відрядження виплачується заробітна плата за фактично відпрацьований час, а якщо вищий середній заробі­ток — середня заробітна плата.
   Розрахунок середньоденної заро­бітної плати, яка зберігається за пра­цівником у разі службового відря­дження, здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заро­бітної плати, затвердженого поста?- новою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Джерело:  Оплата за час відрядження // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 14.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар