Translate

понеділок, 13 липня 2020 р.

Про оплату праці бухгалтера

    Міський центр зайнятості направив жінку на роботу в об­ласну клінічну лікарню на посаду бухгалтера. Жінці запропонували посаду з оплатою за 6 тарифним розрядом (бухгалтер без катего­рії), хоча вона має дві вищі освіти, два дипломи спеціаліста, один з яких за спеціальністю «облік та аудит», стаж роботи за фахом — більш ніж 21 рік. Чи правомірно було запропоновано оклад за та­ким тарифним розрядом?
В. Чередніченко, м. Полтава

 
    Відповідь. Згідно зі статтею 3 За­кону України «Основи законодавства України про охорону здоров'я» (зі змінами) заклад охорони здоров'я — це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підроз­діл, що забезпечує медичне обслуго­вування населення на основі відпо­відної ліцензії та професійної діяль­ності медичних (фармацевтичних) працівників.
    За статтею 8 Закону України «Про оплату праці» (далі — Закон) умови і розміри оплати праці працівників ус­танов й організацій, що фінансують­ся з бюджету, визначаються Кабіне­том Міністрів України.
   Згідно зі ст. 15 Закону підприєм­ства самостійно визначають у колек­тивному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат із дотриманням норм і гарантій, пе­редбачених законодавством, гене­ральною, галузевими (міжгалузеви­ми) і територіальними угодами.
Відповідно до ст. 16 Закону на підприємствах і в організаціях, які знаходяться на госпрозрахунку й отримують дотації з бюджету, орга­нізація оплати праці' здійснюється згідно зі ст. 15 Закону, але в межах визначених для них у встановлено­му порядку сум дотацій та власних доходів з урахуванням умов, уста­новлених Кабінетом Міністрів України.
   Так, Умови оплати праці працівни­ків закладів охорони здоров'я та ус­танов соціального захисту населен­ня визначено наказом Мінпраці і МОЗ України від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови), розроб­леним на виконання постанови Кабі­нету Міністрів України від 30.08.2002 р. № 1298 «Про оплату праці працівни­ків на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та ор­ганізацій окремих галузей бюджет­ної сфери» (зі змінами).
   Відповідно до пп. 2.2.21 п. 2.2 роз­ділу 2 Умов посадовий оклад за по­садами «бухгалтер (з дипломом спе­ціаліста)», «бухгалтер-ревізор» уста­новлюється за 7-м (без категорії), 8-м (II категорії), 9-м (І категорії), 10 (провідний) тарифними розрядами; «бухгалтер» — за 6-м (без категорії), 7-м (II категорії), 9 (і категорії) та­рифними розрядами.

Джерело:  Про оплату праці бухгалтера // Праця та зарплата. - 2020. - № 9. - С. 15.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар