Translate

середу, 29 липня 2020 р.

Щодо включення до середнього заробітку винагороди за підсумками роботи за кілька років

ТОВ окремим категоріям працівників виплатило винагороду за підсумками роботи за три роки. Чи правомірно буде включити 1/36 суми винагороди за підсумками роботи за три роки до заробітку кожного місяця розрахункового періоду для оплати часу відпустки? Як правильно розрахувати суму для оплати часу відпустки в таких випадках?
В. Шевчук, м. Харків
    Відповідь. Нарахування виплат за час щорічної відпустки провадять з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок), виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю надання відпустки.

    Згідно з п. З Порядку до складу виплат. які враховуються для обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, включаються: основна заробітна плата, доплати, надбавки, премії, які не мають одноразового характеру, винагороди за підсумками роботи за рік і вислугу років, індексація тощо.
   Порядком чітко визначено умови врахування одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років для обчислення середньої заробітної плати. Такою умовою є їхнє нарахування в поточному році за попередній календарний рік (абзац другий п. З Порядку).
   Тобто під час обчислення середньої заробітної плати для оплати часу відпусток, які надаватимуться працівникам протягом поточного року, враховуватиметься тільки винагорода за підсумками роботи за попередній рік, на-рахована і виплачена в поточному році.
 
Джерело:   Щодо включення до середнього заробітку винагороди за підсумками роботи за кілька років // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар