Translate

четвер, 30 липня 2020 р.

Обчислення середньої зарплати в разі переведення на нижчеоплачувану роботу

   Як нараховується зарплата я працівникові, якщо власник тимчасово переводить його на нижчеоплачуване робоче місце? Чи проводиться доплата до рівня середньої зарплати за постійним місцем роботи?
М. Корнієнко, Харківська обл.

   Відповідь. Статтею 33 КЗпП установлено, що тимчасове переведення працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, допускається лише за його згоди.
   Власник або уповноважений ним орган має право перевести працівника строком до одного місяця на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його-згоди, якщо вона не протипоказана працівникові за станом здоров'я, лише для відвернення або ліквідації наслідків стихійного лиха, епідемій, епізоотій, виробничих аварій, а також інших обставин, які ставлять або можуть поставити під загрозу життя чи нормальні життєві умови людей, з оплатою виконаної роботи, але не нижчою від середнього заробітку за попередньою роботою.

   Тобто в разі переведення працівника на іншу роботу з підстав, передбачених ст. 33 КЗпП, йому мають нарахувати заробітну плату на новому робочому місці, і якщо нарахована заробітна плата нижча від середньої заробітної плати за попереднім робочим місцем, слід провести доплату до її рівня.
   Середня заробітна плата в цьому випадку нараховується з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
   Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, крім оплати часу відпусток, провадиться виходячи із заробітної плати, нарахованої за два місяці, які передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.
  Виплати, які враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, встановлено п. З Порядку. До таких виплат належать: тарифна ставка (оклад), доплати і надбавки, премії постійного характеру, індексація тощо.
   Пунктом 4 Порядку встановлено вичерпний перелік виплати, які не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження.
  Під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.
  Оскільки працівникам у період тимчасового переведення на нижчеоплачувану роботу середня заробітна плата не зберігається, а нараховується заробітна плата за виконану роботу проводиться доплата до рівня середньої заробітної плати за постійні місцем роботи, і доплати до середнього заробітку немає серед виплат, що не включаються під час обчислення середньої заробітної плати, то доплата враховується під час обчислення середньої заробітної плати усіх випадках її збереження.
    Згідно з п. 8 Порядку нарахування виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадяться множенням середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів (годин), які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин).

Джерело:   Обчислення середньої зарплати в разі переведення на нижчеоплачувану роботу // Праця та зарплата. - 2020. - № 15. - С. 8.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41


Немає коментарів:

Дописати коментар