Translate

середа, 5 серпня 2020 р.

Гарантії працівникам під час виконання громадських обов'язків

    Громадяни України для виконання обов'язків, пов'язаних з узяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, направлені районними (міськими) військовими комісаріатами на медичний огляд, лікування, звільняються від роботи на час, потрібний для виконання таких обов'язків і перебування в лікувальному закладі, зі збереженням за ними місця роботи, посади і середньої зарплати?
   Як оплатити працю таких державних службовців, які були відсутні на робочому місці кілька годин?
І. Іванченко, Миколаївська обл.

   Відповідь. За статтею 119 КЗпП на час виконання державних або громадських обов'язків, якщо за чинним законодавством України ці обов'язки можуть виконуватися в робочий час, працівникам гарантується збереження місця роботи (посади) і середнього заробітку.   Згідно з ч. 2 ст. 21 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» громадяни України для виконання обов'язків, пов'язаних з узяттям на військовий облік, призовом або прийняттям на військову службу, а також особи, які направляються районними (міськими) військовими комісаріатами на медичний огляд (медичне обстеження в амбулаторних чи стаціонарних умовах), лікування, звільняються від роботи на час, потрібний для виконання таких обов'язків та перебування в лікувальному закладі охорони здоров'я, зі збереженням за ними місця роботи, обійманої посади і середньої заробітної плати.
   Обчислення середньої заробітної плати в цих випадках проводиться з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок).
   Пунктом 2 Порядку визначено, що обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, крім часу відпусток, провадиться виходячи із заробітної плати, нарахованої за два місяці, які передують події, з якою пов'язана відповідна виплата.
   Виплати, які враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження, встановлено п. З Порядку. До таких виплат належать: тарифна ставка (оклад), доплати і надбавки, премії постійного характеру, індексація тощо.
   Пунктом 4 Порядку встановлено перелік виплат, які не враховуються під час обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження.
   Під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці також не враховуються виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо) та допомога по тимчасовій непрацездатності.
   Якщо потрібно оплатити працівникові за середнім заробітком кілька годин, то нарахування проводяться множенням середньогодинного заробітку на число годин, які мають бути оплачені за середнім заробітком. Середньо-годинна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих годин (п. 8 Порядку).

Джерело:  Гарантії працівникам під час виконання громадських обов'язків // Праця та зарплата. - 2020. - № 16. - С. 10.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар