Translate

понеділок, 26 жовтня 2020 р.

Окремі питання щодо забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України

  Чому військовослужбовцям, які проходять службу у військових закладах вищої освіти і обіймають посади, пов'язані з педагогічною або науковою діяльністю, доплати за науковий ступінь та вчене звання виплачуються в інших розмірах, ніж передбачено Законом України «Про вищу освіту»?

    Відповідь. Гарантії, передбачені ч. 2 ст. 59 Закону України «Про вищу освіту», відповідно до яких науково-педагогічним, науковим і педагогічним працівникам закладів вищої освіти встановлюються доплати за науковий ступінь доктора філософії та доктора наук у розмірах відповідно 15 та 25% посадового окладу, а також за вчене звання доцента і старшого дослідника — 25% посадового окладу, професора — 33% посадового окладу, не поширюються на військовослужбовців, а також інших осіб, які проходять військову службу.    Вищезазначені гарантії передбачено для працівників, які перебувають у трудових відносинах, на підставі трудового договору із закладами вищої освіти.
    Військовослужбовці не перебувають у трудових відносинах з установами, а проходять військову службу. Порядок проходження військової служби визначається спеціальними нормативно-правовими актами, які покладають на військовослужбовців додаткові обов'язки і відповідальність.
    Крім того, звертаємо увагу, що п. 2 постанови Пленуму Верховного Суду України від 24.12.99 р. № 13 «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» визначено, що передбачені законодавством про працю норми її оплати і порядок вирішення спорів про останню не поширюються на військовослужбовців та прирівняних до них осіб.
    Таким чином, питання проходження військової служби, а також виплата грошового забезпечення регулюються окремим законодавством.
    Грошове забезпечення військовослужбовців усіх силових структур визначено ст. 9 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (далі — Закон). До складу грошового забезпечення входять: посадовий оклад, оклад за військовим званням; щомісячні додаткові види грошового забезпечення (підвищення посадового окладу, надбавки, доплати, винагороди, які мають постійний характер, премія); одноразові додаткові види грошового забезпечення. Грошове забезпечення визначається залежно від посади, військового звання, тривалості, інтенсивності та умов військової служби, кваліфікації, наукового ступеня і вченого звання військовослужбовця.
    Згідно з п. 4 ст. 9 Закону грошове забезпечення виплачується у розмірах, що встановлюються Кабінетом Міністрів України.
    Відповідно до пп. 2 п. 6 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 р. № 704 «Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» (далі — постанова № 704) військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу здійснюється доплата за науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук) або доктора наук із відповідної спеціальності, якщо діяльність за профілем відповідає науковому ступеню, в розмірі відповідно 5 і 10% посадового окладу.
    Підпунктом 3 п. 6 постанови № 704 передбачено доплату за вчене звання військовослужбовцям (крім військовослужбовців строкової військової служби), особам рядового і начальницького складу, які обіймають посади, пов'язані з педагогічною або науковою діяльністю і мають учене звання доцента (старшого наукового співробітника), в розмірі 5%, професора — 10% посадового окладу.
    Слід зазначити, що військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та деяким іншим особам доплата за науковий ступінь та вчене звання здійснюється у розмірах та на єдиних засадах для всіх силових структур і правоохоронних органів, у межах асигнувань на грошове забезпечення, передбачених у державному бюджеті для утримання державних органів.

 Джерело:    Окремі питання щодо забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України  // Праця та зарплата. - 2020. - № 20. - С. 7.

Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар