Translate

четвер, 6 серпня 2020 р.

Щодо видачі молока чи рівноцінних продуктів

   Чи повинна організація безплатно забезпечувати молоком або рівноцінними харчовими продуктами працівників, що працюють у шкідливих умовах праці?
  Якими нормативно-правовими актами це зобов'язання регулюється, яких норм дотримуватися для розрахунку кількості видачі молока або рівноцінних харчових продуктів, якими замінюють молоко?
О. Гамалій, Херсонська обл.


   Відповідь. Згідно зі ст. 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону праці» (далі — Закон) працівники, зайняті на роботах зі шкідливими умовами праці, безоплатно забезпечуються молоком або іншими рівноцінними харчовими продуктами за встановленими нормами та у порядку, визначеному законодавством.   Водночас на сьогодні, відповідний порядок законодавством не врегульовано, а Порядок безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах зі шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 16.12.87 р. № 731/П-13, визнано таким, що не застосовується на території України, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18.12.2017 р. № 1022-р.
   Враховуючи зазначене, роботодавець може самостійно вирішувати питання. пов'язані з безоплатною видачею молока, у тому числі щодо кількості молока та періодичності видачі, у колективному договорі або угоді.
   Також згідно з ч. З ст. 7 Закону роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги і компенсації, не передбачені законодавством.
   Крім цього, постановою Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 р. № 994 (зі змінами) затверджено Перелік заходів та засобів з охорони праці, до яких входить забезпечення працівників, зайнятих на роботах з важкими та шкідливими умовами праці, лікувально-профілактичним харчуванням, молоком чи рівноцінними харчовими продуктами, а також газованою солоною водою відповідно до КЗпП, Закону та колективного договору або угоди.
   Пунктом 2 цієї постанови передбачено, що обсяг і джерела фінансування
витрат на охорону праці визначаються в колективному договорі або угоді.
   Щодо заміни молока іншими продуктами, то можна керуватися висновком НДІ гігієни харчування АМН України від 13.05.92 р., згідно з яким допускається заміна молока продуктами тваринного походження, а саме: 0,5 л молока відповідає: кисломолочні продукти (кефір, кисле молоко, мацоні тощо) — 500 г; сир — 100 г;   сир твердий 24% жирності — 60 г; молоко сухе — 55 г; молоко згущене стерилізоване без цукру — 200 г; яловичина II категорії (сира) — 90 г; риба нежирна (сира) — 90 г; яйце куряче — 2 шт.

Джерело:  Щодо видачі молока чи рівноцінних продуктів // Праця та зарплата. - 2020. - № 16. - С. 12.
Газета знаходиться у відділі документів із гуманітарних наук ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка за адресою просп. Миру, 41

Немає коментарів:

Дописати коментар