Translate

четвер, 12 серпня 2021 р.

Хто компенсує шкоду від невірно встановленого діагнозу?

    У стаціонарі стикнулась із халатним ставленням медперсоналу. В результаті, отримала ускладнення хвороби, період одужання затягнувся, дуже витратилась на ліки. Чи можна покарати лікарню?
Людмила Бєлих, м. Київ 

    Неналежне лікування виражається не тільки дією, але й бездіяльністю, що є однією з умов для притягнення лікаря (медзакладу) до цивільно-правової відповідальності. У такому разі шкода, завдана неналежним лікуванням, підлягає компенсації.

    Бездіяльність може полягати в халатному ставленні до пацієнтів, незверненні уваги на дрібниці, необхідні для точного встановлення діагнозу — звідси ненадання лікарем тієї допомоги, що повинна бути надана. До цього належить невиконання своїх обов'язків як персоналом закладів охорони здоров'я, так і фізичною особою — підприємцем чи найнятими нею працівниками.
    І хоча Цивільний кодекс України не містить спеціальної норми за відшкодування шкоди, завданої саме неналежним лікуванням, компенсацію за неналежне лікування можливо стягнути через суд за ст. ст. 1166,1167 цього Кодексу. Та проблема доказування вини лікаря в судовому процесі обумовлює потребу визначення ознак протиправності діянь закладу охорони здоров'я і поняття «неналежне лікування».
    Звісно, це не стосується випадків каліцтва або смерті людини внаслідок дій лікаря. У такому разі його можна притягнути і до кримінальної відповідальності. 
 
  Джерело:   Хто компенсує шкоду від невірно встановленого діагнозу? // Жінка. - 2021. - № 7-8. - С. 35.
 
 


Немає коментарів:

Дописати коментар